Selecció d'articles

Posem a la vostra disposició una base de dades amb tots els articles que els nostres membres i col·laboradors han realitzat al llarg de l’existència del grup Clapir. L’objectiu és donar la possibilitat als nostres lectors de consultar en línia totes les temàtiques que oferim, en qualsevol moment i lloc.

També oferim la possibilitat de descarregar al vostre suport electrònic (ordinador, tableta o smartphone) el contingut que us oferim. L'ordre de la nostra base de dades possibilita consultar els articles publicats per etapes històriques (apartat "Per etapes històriques"), pels articles que cada membre ha publicat (clicant al nom de l'autor que voleu consultar en el llistat de membres que us oferim a la dreta), o veient tots els articles publicats d'una ullada, anant més avall d'aquesta mateixa pàgina.

Grup Clapir

 

ÚLTIMES PUBLICACIONS:

 

 

 

 

07 novembre 2016,

La ciutat romana de Lesera

La ciutat romana de Lesera, situada a Forcall (Els Ports), és l’única ciutat romana de les comarques del nord i de les més xicotetes de tot el territori valencià. Durant la segona meitat del segle XX s’iniciaren les excavacions que van permetre conèixer detalls de l’aprovisionament d’aigua, les monedes, el comerç o les vies de comunicació, entre molts altres aspectes.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

23 maig 2016,

Breu repàs a les principals restes d'estructures romanes al País Valencià

El territori valencià va viure durant molts segles baix l'influx de la cultura romana, des de la segona meitat del segle III a. C. fins gairebé finals del segle V d. C., si bé les cultures posteriors continuaren fent-ne ús d'aquest llegat. Però això no va significar la pèrdua del llegat romà, el qual...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 abril 2016,

La croada fallida a Terra Santa de Jaume I

A mitjan setembre de 1269 resultava prou difícil explicar a la gent el malaurat retorn del rei Jaume I i la seua expedició a Terra Santa. El mateix monarca feia unes dècades s’erigia defensor de la cristiandat amb la conquesta de Mallorca i València i, més recentment, de les terres de Múrcia...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

22 març 2016,

Ressenya: El Ejército de la Paz. Ingenieros de caminos en la instauración del liberalismo en España (1833-1868) de Marc Ferri Ramírez (Publicacions de la Universitat de València, 2015)

Des de l’arribada de les tropes de la República Romana a la Península Ibèrica als darrers anys del segle III a.C. el món militar i el món de l’enginyeria civil han estat íntimament relacionats. L’expansió del domini territorial romà...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

15 març 2016,

Elits, biblioteques i tertúlies. Renovació cultural a la València de finals del segle XVII

Aquest estudi pretén centrar-se en la participació de les elits en l'àmbit intel·lectual valencià, concretament en diverses experiències associatives inserides dins d'un caire renovador i l'expressióde la seua sociabilitat a finals del segle XVII a València.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 febrer2016,

Els llibres i la Secció de Fàbrica de la Seu de València durant l'Edat Mitjana

Durant l’edat mitjana, per tal de bastir grans obres constructives com foren les catedrals es va necessitar d’una important tasca d’administració i gestió dels recursos disponibles. Tot seguit, aprofundirem en el coneixement d’aquests treballs de direcció que a la Seu de València...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

12 gener 2016,

El Tren dels Anglesos i la Via Verda del Serpis

Al present article s’aborda la història del Tren dels Anglesos”, el ferrocarril que feu el recorregut Gandia Alcoi durant 76 anys, així com dels motius que portaren a la seua construcció i a la seua fi. D’aquest, a dia d’avui, sols queden algunes restes materials (ponts, túnels) i el recorregut...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

13 octubre 2015,

Una aproximació a la governacó del Regne de València d'enllà Xixona

En el present treball es fa una anàlisi de la Governació del regne de València d’enllà Xixona, també coneguda com a Governació d’Oriola, des d’una òptica institucional. D’aquesta manera analitzarem els principals càrrecs d’aquesta demarcació foral valenciana, abordant el període modern.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 abril 2014,

El Catarisme: Occitans i Càtars a la Conquesta i Poblament de Mallorca i València

A partir del segle XII la Corona d’Aragó es va convertir en l’últim santuari de rebels càtars de les terres d’Occitània, concretament de les terres del Llenguadoc i la Provença. A les terres catalanes esperaven trobar refugi i, possiblement, una nova oportunitat per a difondre la seua doctrina.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

15 juny 2015,

De regal arquebisbal a dragó de llegenda: el Cocodril del Patriarca de l'església del Corpus Christi de València

El “Dragó del Patriarca” és un dels elements més singulars de la cultura popular de la Ciutat de València. En aquest article analitzem el seu origen històric a l’Amèrica del Sud dels virreis hispànics així com les llegendes que s’han format al seu voltant després de la seua arribada al Cap i Casal.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

19 maig 2015,

La Real Església de Nostra Senyora de Sales i les destrosses patides durant la Guerra Civil

Al present article es pretén realitzar una xicoteta aproximació a la història del Convent de la Mare de Déu de Sales centrant-nos en les destorces que es varen produir a la Guerra Civil espanyola, contretament l’any 1936. Així doncs, analitzarem alguns documents de la Causa General

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 febrer 2015,

Una perspectiva del senyoriu: Orígens i evolució a terres valencianes (SS. XIII - XV)

Al s. XIII, amb l’arribada del casal d’Aragó, s’inicia a terres valencianes l’establiment d’una societat feudal que va tindre amb el senyoriu una cèl·lula base de l’organització econòmica i social. A continuació, es repassen de forma breu alguns trets del senyorius medievals valencians; des dels seus orígens, la seua evolució política i econòmica al s. XIV, i el dinàmic mercat de la terra que va caracteritzar el s. XV valencià.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

12 febrer 2015,

La participació de les dones a la Germania de València

Aquest article tracta de abordar el esdeveniments de la Germania valenciana des de l’òptica de la participació de les dones, especialment en la fase més radical del moviment agermanat. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

11 desembre 2014,

L'arribada del cine a la ciutat de València

L’invent del cinematògraf. L’arribada del cinematògraf a la ciutat de València des de Madrid. Les primeres sales i pel·lícules que es projectaren i la seua evolució fins els anys 20.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 novembre 2014,

El Pacte de Tortosa (1869) i els intents d'estructuració del federalisme republicà

Al juliol de 1869 les delegacions del Partit Republicà Democràtic  federal dels antics territoris de la Corona d'Aragó es reuniren a Tortosa per proposar un model federatiu d'organització d'aquests i l'establiment d'una república federal a Espanya, i aconseguiren tenir un fort impacte en l'evolució del federalisme espanyol i marcar la seua trajectòria fins l'arribada de la Primera República.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

20 novembre 2014,

Aqua vita est, la canalització de l'aigua al món romà: El cas de l'aqüeducte de Peña Cortada

L’abastiment d’aigua era una de les majors preocupacions de les ciutats antigues, i els romans, seguidors de la tradició clàssica iniciada per  altres cultures com la grega, perfeccionaren la captació, construcció d’obres i tècniques hidràuliques fins a convertir-se en els grans especialistes que les actuals restes dels aqüeductes distribuïts arran del que anteriorment era l’extens i ampli Imperi romà. En la Península Ibèrica, antiga Hispania, tenim les restes de grans construccions com les restes dels aqüeductes de Segòvia, Mèrida, Tarragona i les restes de Peña Cortada, el qual veurem en aquest treball.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

06 novembre 2014,

L'emprempta morisca a la Marina Alta. Els despoblats moriscos

Aproximació a l’herència arquitectònica morisca a la comarca de la  Marina Alta: els despoblats. Anàlisi de l’espai físic i l’evolució del poblament.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 octubre 2014,

Guillermina Medrano, mestra i política republicana

Repàs de la trajectòria vital de Guillermina Medrano, primera regidora de l’Ajuntament de Vºalència i representant activa de la pedagogia republicana durant la Segona República i l’exili posterior a la República  Dominicana i els Estats Units.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

15 octubre 2014,

La primera fundació de l'Ordre de Sant Jeroni a la Corona d'Aragó. Origen i evolució

Història de la primera fundació de l’orde de Sant Jeroni a la Corona d’Aragó. Causes i esdeveniments que fomentaren el desplaçament des  del monestir de Sant Jeroni de la Plana de Xàbia cap al de Sant Jeroni de Cotalba, a Alfauir. Paral·lelisme amb Castella i evolució d’aquests dos importants monestirs.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

01 maig 2014,

Els moviments obrers a l'Alcoi del segle XIX

Alcoi és una ciutat pionera pel que a la indústria es refereix al País Valencià. Contradiu, ja des de finals del segle XIX, la imatge d’una economia valenciana exclusivament agrària i ofereix, per contra, un quadre d’innovacions tècniques i de millores en el sistema productiu. De fet, aquesta posició d’avantguarda al procés d’industrialització valencià explica en gran mesura l’interessant moviment obrer autòcton d’aquesta ciutat. Aquest moviment obrer, molt especialment els períodes d’agitació violenta entre 1821 i 1873, són l’objecte d’aquest article.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 abril 2014,

Les biblioteques valencianes en època moderna

Les biblioteques i els llibres han estat una via recurrent d’estudi per part d’alguns historiadors, que han tractat d’aproximar-se a la cultura d’una  època determinada mitjançant dues vies. D’una banda, la catalogació i posterior anàlisi dels llibres que constituïen algunes biblioteques privades, i de l’altra, l’estudi dels inventaris referents als llibres, trobats en els registres notarials en els distints arxius. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

07 abril 2014,

Els estatuts de neteja de sang i els judeoconversos: Un altre mecanisme d'exclusió social

Consideració de la problemàtica sobre l’aplicació dels estatuts de neteja de sang cap als judeoconversos en època moderna. Reflexió sobre les causes i efectes, el procediment i la relació amb altres conceptes com és el de l’honor i l’honra.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

31 març 2014,

L'arribada del Gòtic al nou Regne de València

Al següent article tractarem de fer un repàs d’alguns aspectes del gòtic a terres valencianes: el nom, la cronologia, l’arribada i trets socials i simbòlics associats aquesta singular arquitectura. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 març 2014,

Criatures màgiques valencianes: Una selecció

En aquest article, ens centrarem en parlar sobre algunes de les criatures màgiques valencianes. En concret, tractarem els monstres i presències  inquietants, encantades i altres personatges, els gegants i els ogres. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

20 març 2014,

Algunes notes sobre la producció i el comerç de vi en Valentia

Els segles II i I a. C. foren l’època de major difusió de vi itàlic, tant cap a Orient com a Occident. La ciutat de Valentia, un dels principals centres comercials del nostre territori, s’aprofità d’aquest comerç del vi, trobant, ja des del mateix moment de la fundació, pous votius amb restes d’àmfores de vi, sobretot itàlics, un dels principals recursos consumits pels romans a l’antiguitat.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

06 març 2014,

La construcció identitària valenciana

En el següent article intentarem abordar la construcció de la identitat valenciana en el període contemporani, centrant-se bàsicament en el  segle XIX i relacionant-lo amb la construcció nacional espanyola, fent referència també als diferents projectes que aparegueren. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 febrer 2014,

El paper de les coves al món ibèric

Síntesi sobre el paper de les coves al món ibèric, coves-refugi i coves-santuari, cultura material associada, ritualitat i religió.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

17 febrer 2014,

Una aproximació a l'urbanisme de la ciutat de València durant al segle XV

L’urbanisme és una disciplina que se centra a estudiar l’organització, la definició i la determinació dels ambients urbans quant al seu aspecte físic, normatiu i regulador. La ciutat de València és un bon exemple per copsar l’evolució urbanística a través d’aquesta definició ara exposada.

L'bjectiu d’aquestes reflexions és plasmar-ne una imatge sintètica; per això no es tractarà el procés de fundació de la Junta de Murs i Valls sinó que es faran cinc cèntims dels trets que defineixen l’urbanisme quatrecentista de València.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

12 febrer 2014,

La pobla de les fembres pecadrius i la prostitució valenciana

En aquest article volem fer una aproximació als estudis més significatius que s’han fet sobre la situació de la prostitució valenciana des del  segle XIII fins al tancament del Bordell, a mitjans del segle XVII.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06 febrer 2014,

El Dr. Viciano i el seu temps. Un repàsa la història i a la ciència a l'Algemesí del segle XX

El Dr. Viciano ha estat un dels pioners de la oftalmologia al País  Valencià i a tot l’estat espanyol, amb aquest article farem un repàs de la seua vida i de la seua trajectòria professional. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

03 febrer 2014,

El naixement del teatre principal de València

Repàs pels locals on es representaven obres teatrals, anteriorment a la construcció del Teatre Principal de València, consideració dels tipus d’obres representades durant el segle XIX i sistema d’entrada a les representacions. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

20 gener 2014,

El comerç del fred a les comarques centrals valencianes

En l’actualitat podem accedir fàcilment al fred, però en el passat calgué un complex sistema comercial i de dipòsits que permetera la conservació i transport del fred durant tot l’any. A continuació, analitzem aquesta important activitat econòmica del passat, centrant-nos principalment en les comarques centrals valencianes. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 gener 2014,

"L'estiu de la por" i les conversions dels mudèjars valencians en el context de els Germanies

Visió de la problemàtica de les conversions forçoses dels mudèjars  valencians en el context de la guerra de les Germanies i, concretament, durant l’estiu de 1521, l’ anomenat “estiu de la por”. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

09 gener 2014,

1911: els successos de Cullera

El 1911 es produí una vaga general a Cullera que acabà amb la mort del jutge de Sueca i els seus ajudants. Farem una ullada a la Cullera de  principis de segle XX i als fets que portaren a aquest esclat de violència. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

23 desembre 2013,

Valentia, estudi de cas dels seus recursos i la seua població

Aproximació als principals recursos consumits i produïts a la 
Valentia romana: agricultura, ramaderia, comerç, pesca, instal·lacions  hidràuliques, calçades i població. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 desembre 2013,

Jueus al nou Regne de València

Al s. XIII es produeix la conquesta del Sharq Al-Àndalus iniciant-se  així un procés colonitzador del territori valencià pels nous pobladors cristians. En aquest article es pretén donar una visió de la integració al Regne d’un colon especial, el jueu. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

12 desembre 2013,

L'entrada de la dona al món laboral: La figura de les cigarreres i l'asil de lactància de València

L'entrada de la dona al món laboral vista des de l’òptica de les  cigarreres de la Fabrica de Tabacs de València i la història del seu Asil de  Lactància. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

05 desembre 2013,

La llotja de la seda: Patrimoni de la Humanitat

Comentari sobre la Llotja de la Seda, punt turístic important de la ciutat de València.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02 desembre 2013,

La resposta a l'abolició dels furs valencians

En aquest article s’aborda la resposta social que va donar-se a partir de l’abolició dels furs valencians i la conseqüent aplicació de la Nova Planta de Govern al Regne de València, on es fa un recorregut des dels primers estudis fins a l’actualitat.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

26 novembre 2013,

La dreta regional valenciana (1930 - 1933)

En el següent article intentarem abordar el projecte ideològic, la  mobilització de masses, la composició sociològica, els òrgans de direcció política i el projecte estatutari de la Dreta Regional Valenciana durant el període de 1930 a 1933. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

21 novembre 2013,

Les províncies i la construcció de la identitat nacional espanyola: el cas del País Valencià

El “naixement” de les províncies en el nou sistema liberal-burgés respongué, principalment, a factors administratius i geogràfics. Però, quin paper jugà el factor identitari? Què es pretenia amb la constitució d’unes noves estructures politicoadministratives? Com afectà això a la identitat valenciana? En aquest article es realitza un breu repàs a totes aquestes qüestions. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 novembre 2013,

La solidaritat internacional i l'hospital "Sueco-noruego" d'Alcoi

Com s’estructurà l’ajuda humanitària de la solidaritat internacional durant la Guerra Civil espanyola, mitjançant l’exemple de l’Hospital “Sueco-Noruego” d’Alcoi.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

11 novembre 2013,

Actituds en trànsit. La identitat femenina al Segle d'Or

La historiografia ha demostrat que a partir dels textos literaris podem observar la realitat històrica del context en el qual han sigut creats. Amb aquest article podrem comprovar com en obres literàries d’autors del Segle d’Or valencià es reflecteix la consolidació d’actituds i paradigmes socials que ja formaven part de l’ideari baixmedieval. Com a exemple representatiu tractarem la qüestió de les actituds cap a les dones. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

08 novembre 2013,

La indumentària tradicional valenciana al segle XVIII

Indumentària tradicional utilitzada pel poble pla en el segle XVIII al País Valencià. Consideració dels materials utilitzats en els teixits i visió de la  indumentària segons la professió i situació geogràfica, acabant amb un breu glossari.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31 octubre 2013,

Origens i evolució d'una fira centenària

Aprofitem que s’apropa la 667a edició de la Fira de Tots Sants de  Cocentaina per presentar un breu resum sobre la fundació i evolució d’aquesta fira centenària. 

» Visualització ràpida »Descàrrega .pdf

28 octubre 2013,

El teatre romà de Saguntum: un abans i un després

Els teatres romans dintre del món d’oci romà. El cas del teatre de Saguntum i el conflicte de les restauracions històriques a partir d’aquest.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

25 octubre 2013,

Treball i ús tradicional dels forns de calç al País Valencià

Funcionament dels forns de calç al País Valencià, organització del treball en aquests i consideració dels usos tradicionals que se n’extrauen de la  calç com a matèria prima en aquest territori.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 octubre 2013,

La Guerra dels Dos Peres (1356 - 1369)

Al llarg de la plena i baixa edat mitjana es va viure un llarg conflicte entre Castella i la Corona d’Aragó per tal de dirimir quin regne posseïa  l’hegemonia a la península ibèrica. Aquesta pugna va tindre la seua culminació amb la guerra dels dos Peres, que va afectar de forma directa el País Valencià i en la qual Castella afermà la seua supremacia.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

07 octubre 2013,

Cabdet: Un enforcall castellanovalencià

Breu repàs històric de l’esdevenir del municipi de Cabdet (Caudete), des de la seua integració al Regne de València (1296-1305) fins a la derogació dels seus privilegis i la integració a Castella (1707).

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

03 octubre 2013,

L'estigma de la lepra al País Valencià. La Colònia-sanatori de Fontilles (1901 - 1932)

Repàs de la història de la Colònia-Sanatori de Fontilles, des del naixement de la iniciativa l’any 1901 fins a la intervenció de la II República, en el mateix parant esment en la situació de la lepra a l’Estat espanyol i en concret al País Valencià.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 setembre 2013,

Moviments migratoris: Valencians a Nova York

En aquest article abordarem el tema de l’emigració valenciana, i ens centrarem en el cas dels emigrants provinents de la Marina Alta que  posaren rumb a terres de l’altre costat de l’Atlàntic durant les primeres dècades del segle XX per tal de millorar les seues condicions de vida.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

19 setembre 2013,

Seminari internacional "Dignifiquemos el pasado". Fonts orals i la seua aplicació pràctica

Crònica del Seminari Internacional “Dignifiquemos el pasado”. Fonts orals i la seua aplicació pràctica, celebrat al Centre de Cultura Contemporània Octubre els dies 13 i 14 de setembre.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

16 setembre 2013,

Valencianisme polític a la segona meitat del segle XX

Breu recorregut sobre el valencianisme polític des de la publicació de “Nosaltres, els valencians” fins al procés estatutari del País Valencià.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 setembre 2013,

La Batalla de Muret, la fi del somni occità per a la Corona d'Aragó

Enguany s’acompleixen 800 anys d’una batalla decisiva que canvià l’orientació expansionista de la Corona d’Aragó. Tot seguit analitzem com es va arribar a la situació de conflicte, així com les conseqüències derivades d’aquesta situació.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

26 agost 2013,

Les col·lectivitzacions agràries al País Valencià

En aquest article abordarem les col·lectivitzacions agràries durant  el període de la Guerra Civil Espanyola al País Valencià, tractant els seus inicis al 1936, com es formaren en aquest territori, els conflictes entre els  col·lectivistes i individualistes, les col·lectivitzacions al final de la guerra i, per últim, la comparació d’aquestes amb altres territoris espanyols.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

12 agost 2013,

Socis o rivals? genovesos al País Valencià durant la Baixa Edat Mitjana

Durant la baixa edat mitjana el País Valencià és un territori obert als circuits de comerç internacional i ibèric, per tant, fou un espai geogràfic que no va passar desapercebut per a una de les principals repúbliques marítimes italianes: Gènova.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06 agost 2013,

Els gitanos en l'Època Moderna

Breu repàs sobre la legislació contra els gitanos durant l’Època Moderna, primerament amb els Àustries al Regne de València i després amb els Borbons al conjunt de la Monarquia Hispànica.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

01 agost 2013,

L'Hospital General de València

Història de l’Hospital General de València des del seu inici com a Hospital dels Ignoscents, Folls i Orats, la seua integració en l’Hospital General de València i la seua evolució a través dels segles fins la seua desaparició.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

29 juliol 2013,

Pràctiques funeràries neandertals en Cova Negra (Xativa)

En aquest article farem un breu repàs a una des les troballes més rellevants de Cova Negra, les restes de Neandertals. I a partir d’aquestes  introduirem breument la qüestió del sorgiment del comportament humà 
modern.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 juliol 2013,

El joc de poder entre Sertori i Pompeu en Hispania: La destrucció de Valentia (75 aC)

Conseqüències de la guerra civil sertoriana en Hispania, amb especial deteniment en la campanya de l’any 75 a.C., la qual va significar la destrucció de la ciutat de Valentia per les tropes de Pompeu.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

15 juliol 2013,

La repressió franquista al País Valencià

Anàlisi de la dictadura franquista com a règim repressiu, centrantse al País Valencià. Síntesi de la composició de l’aparell repressiu franquista, fent esment dels camps d’actuació i conclusions finals.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

11 juliol 2013,

La caçera i l'aprofitament animal al País Valencià durant el Magdalenià

El present article pretén fer una síntesi de les estratègies econòmiques i pautes de conducta que usaren els grups caçadors-recol·lectors prehistòrics durant el magdalenià (un dels últims períodes del Paleolític superior, poc abans de l’aparició de l’agricultura amb la instauració del Neolític) en la façana mediterrània del País Valencià, datada entre ca.16500-10000 BP (ca.20000-12900 cal. BP).

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04 juliol 2013,

Identitat regional valenciana

La definició de l'espai valencià com a una identitat pròpia i diferenciada dintre de l'estat espanyol ha estat un procés complex. En les següents línies intentarem fer un breu repàs de les diverses interpretacions de l'essència d'allò valencià

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

01 juliol 2013,

Transició: Desacords PSPV i UCD-València

En l’època de la Transició, l’estatut d’autonomia va propiciar un gran conflicte al País Valencià. En aquest moment nasqué un debat polític sobre la via per la qual s’assoliria l’autonomia, la denominació del territori, la bandera, la llengua, etc. L’objectiu d’aquest treball és donar una visió general del conflicte produït en la societat...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

27 juny 2013,

El model de dona en Lluís Vives

Els historiadors han abordat els tractats humanístics de Joan Lluís Vives des de diferents aproximacions històriques. En aquest article volem fer un breu resum dels estudis que s’han portat a terme sobre les seues obres "La formación de la mujer cristiana" i "Los deberes del marido", en les quals es construeix...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 juny 2013,

El Memorial de Greuges de 1760, un document quasi desconegut

El 1760, poques dècades després de la derrota dels austriacistes, els diputats del regnes que conformaven l’antiga Corona d’Aragó remeteren un document al rei on mostraren la seua disposició a participar de l’administració de l’Estat i a decidir-hi la forma d’aquest, tot basant-se en l’organització històrica però incorporant-hi també tocs de modernitat.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

20 juny 2013,

Violència urbana al Regne de València Medieval: control del poder i preeminència social

Amb la consolidació de les ciutats, se succeeixen a l’Europa occidental lluites pel control dels òrgans de poder ciutadans; en aquest cas s’analitzarà a grans trets el que ocorregué al Regne de València.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

17 juny 2013,

L'empresa de València: Albarrasí com a part activa en la conquesta

Les terres valencianes van ser objectiu d’expansió per a la 
Corona d’Aragó. Un territori, poc estudiat, va participar més activament en l’empresa de la conquesta: Albarrasí.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06 juny 2013,

La repercussió de la Fil·loxera en el comerç de la pansa a la Marina Alta

Efectes que produí l’arribada de la plaga de la fil·loxera en el cultiu de la vinya i el mercat de la pansa a la comarca de la Marina Alta a finals del segle XIX i principis del XX.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

03 juny 2013,

La ciutat romana de Sucro i la seua errònia relació amb Sueca

Al llarg de la història molts han relacionat el nom de Sucro amb la  ciutat de Sueca. No obstant, cal preguntar-se: què és realment Sucro? I quina és la seua possible relació amb Sueca?

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

31 maig 2013,

Associacions de veïns al Franquisme

El model de la transició política portada a terme a l’Estat Espanyol amb la mort de Franco ha estat objecte de múltiples interpretacions i estudis, no sols d’autors espanyols sinó que, també, ha interessat a historiadors de diferents nacionalitats i molts l’han estudiat com un...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 maig 2013,

Germana de Foix: dona i virreina

La tradició historiogràfica ha presentat la figura de Germana de Foix amb dues visions oposades: la reina frívola i la repressora d’agermanats. 
En aquest article pretenem fer un resum dels últims estudis que s’han fet al voltant d’aquesta figura, molt més complexa del que, a priori, pareix.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

24 maig 2013,

La fundació de Valentia

Arqueologia i història de València, des de la fundació el 138 a. C. fins  la seua destrucció l'any 75 a. C. Es conserven quatre textos referents als primers anys de la ciutat: un de Titus Livi (Periocha 55), dos de Sal·lusti (Historias II, 54 i 98), i un d'Aneu Flor (Epitome de gestis Romanorum, III, 22). L'únic que parla de la fundació és el de Livi, del qual ens ha arribat un resum...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

20 maig 2013,

Jornades de difusió del Quaternari. Neandertals, excavacions en curs

E Museu de Prehistòria de València realitzà durant els dies 23 i 24 d’Abril unes jornades de difusió sobre les excavacions que s’estan portant a terme en el nostre al nostre territori dins del context neandertal. En aquest article ens proposem fer una petita ressenya dels continguts exposats durant les ponències d’aquestes jornades...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 maig 2013,

La Companyia de Nostra Senyora dels Desamparats

La Companyia Nostra Senyora dels Desamparats és una companyia sedera valenciana de la segona meitat del segle XVIII. La nostra intenció és veure cóm sorgeix, el seu funcionament, els membres de la companyia i la seua desaparició.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

13 maig 2013,

L'adaptació artillera d'una fortificació medieval: El Castell de Cocentaina

La importància creixent de l’artilleria a la tardor de l’Edat Mitjana féu que moltes fortificacions s’hagueren d’adaptar a les noves armes. A continuació presentem el cas del Castell de Cocentaina. Al bell mig de la muntanya més pròxima a Cocentaina s’alça imponent, a 765 metres d’altitud sobre el mar, el Castell de Cocentaina. El seu emplaçament estratègic permet controlar tota la Vall del Serpis, el que ha estat determinant perquè...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

10 maig 2013,

El poder dels sindicats en l'economia de guerra industrial al País Valencià (1936 - 1938)

Aquest article tracta els processos de col·lectivització industrial o de control obrer entre el 1936 i el 1938 produït al País Valencià i les seues diferents fases, liderats per les principals sindicals obreres com són la CNT i la UGT. Des de l’inici de la Guerra Civil fins a finals del conflicte al País Valencià tant la Confederació Nacional del Treball com la Unió General de Treballadors, començaren a col·lectivitzar les indústries, amb la finalitat d’acabar amb les estructures de relació de producció capitalistes...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05 maig 2013,

Del camp al mercat; Els orígens de l'agricultura comercial a la Baixa Edat Mitjana

Transformacions a l’àmbit agrícola valencià a la fi de l’edat mitjana; repàs als principals cultius comercials que irrompen al paisatge agrari al llarg del s.XV. Per parlar de les transformacions agràries a finals de la baixa edat mitjana, cal trencar amb la imatge d’uns pagesos estancats en l’autoconsum i aïllats dels circuits comercials. La reconversió agrària tingué major intensitat quan...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

29 abril 2013,

La FAI, formació al País Valencià

Encara que hui en dia la vida sindicalista dins de l’estat espanyol està  monopolitzada per UGT i CCOO, sindicats majoritaris; aquest fet no ha estat sempre així. Durant les primeres dècades del s.XX el sindicalisme va contar com a actor principal la CNT i posteriorment la CNT-FAI. En aquest article revisarem l’acta del congrés en el que es va fundar la Federació Anarquista Ibèrica, congrés que tingué lloc a la platja del Cabanyal.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

25 abril 2013,

L'inici d'una nova etapa al Regne de València: La Batalla d'Almansa

La Batalla d’Almansa i les seues repercussions. La fita com a record d’un punt i final per al sistema polític imperant al Regne de València i a la Corona d’Aragó. Tal dia com hui, commemorem una data important per a la història del nostre poble. La batalla al pla d'Almansa (Albacete) va ser un esvedeveniment que va tindre lloc el 25 d'abril de 1707 on els...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 abril 2013,

Sant Jordi a l'Edat Mitjana: Les fonts historiogràfiques a la Corona d'Aragó

Sant Jordi va ser, durant l’Edat Mitjana, un sant sempre present arreu de l’Europa occidental. A la Corona d’Aragó, la seua empremta es pot reconèixer tant en les fonts historiogràfiques com iconogràfiques. Aquestes permeten fer-se una idea de com s’assimilà la figura del sant a l’ideal bel·licista de l’època.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

18 abril 2013,

Els mil·liaris de la Via Augusta al seu pas pel País Valencià

Principals aspectes dels mil·liaris trobats al llarg de la Via Augusta al  seu pas pel País Valencià: Traiguera (Castelló) – Pilar de Horadada (Alacant).
La Via Augusta és l’eix viari més important de la Península Ibèrica i el de  major longitud, amb un total de 1.005 mp (1,488 km.). Al llarg del seu traçat, des del Summus Pyrenaeus fins a Gades, trobem un dels...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

14 abril 2013,

La fi de la II República i la desfeta al port d'Alacant

La fi de la Guerra Civil espanyola, i la desfeta al Port d’Alacant amb les  seues conseqüències. L’eixida de l’Stanbrook i l’inici del món penitenciari  franquista: els camps de concentració de los Almendros i Albatera.

El 28 de febrer de 1939 la II República estava ferida de mort. Manuel Azaña dimitia de la presidència i continuaven les negociacions per part de la Junta de Casado per a finalitzar la guerra amb...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 abril 2013,

Primer Congrés d'Història del País Valencià: Una fita historiogràfica valenciana

El Primer Congrés d’Història del País Valencià va ser un esdeveniment de gran magnitud que intentà agrupar les distintes línies d’investigació sobre el País Valencià. Farem un breu resum i extraurem algunes conclusions del fet.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

08 abril 2013,

Esperança des d'Argentina: Ajudes al poble de Xaló durant la Guerra Civil

Conjunt de cartes que certifiquen els enviaments de productes de primera necessitat que es van fer durant la Guerra Civil des de Sant Joan (Argentina) a Xaló (Marina Alta). Ens centrarem en els motius de la relació entre aquests pobles i en els problemes d'abastiment durant la guerra.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

08 abril 2013,

Un procés inquisitorial a la València del segle XV: El cas de Lluís Alcanyís

La vida de Lluís Alcanyís va acabar precoçment després d'un judici de la Inquisició valenciana del segle XV, baix l'acusació de ser practicant del judaisme. El present article pretén fer un repàs de la informació que avui en dia es té sobre el seu procés inquisitorial.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 març 2013,

Aproximació a la pesca al litoral valencià durant època romana

Aquest article pretén realitzar una breu aproximació a la qüestió  pesquera a les terres que comprenen l’actual País Valencià durant l’època  romana. Per poder analitzar les activitats pesqueres durant l’època romana, hem de tenir presents molts factors. És imprescindible realitzar una profunda recerca als autors clàssics per així conèixer les diferents tècniques i eines...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

28 març 2013,

Efectes socials de la pesta negra en la ciutat de València al segle XIV

Visió dels principals efectes socials que l’anomenada “pesta negra” provocà en la ciutat de València entre 1348 i 1395. La temuda pesta negra feia la seua entrada en la ciutat de València a principis de maig de l’any 1348. Aquesta era una epidèmia originària d’Àsia central que ràpidament es propagà per Europa gràcies a...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

25 març 2013,

El Pueblo i Unión Republicana i el seu Antivalencianisme

Aquest article tracta les relacions existents entre el periòdic El Pueblo, i la seua estreta vinculació amb el partit d’Unión Republicana, que a partir els escrits per part de membres d’aquest partit, utilitzaran quest mitjà de comunicació per atacar al valencianisme polític, encara que com veurem al final, els republicans centralistes pateixen un procés evolutiu cap a posicionaments autonomistes.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 març 2013,

La conquesta i colonització de les comarques meridionals

La prolongació de la resistència armada musulmana després de 1245 va evidenciar la precarietat del control cristià a les terres conquerides. Per tal d’afermar el seu control sobre el territori, Jaume I va promocionar una colonització que garantiria el domini cristià del sud del país.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

21 març 2013,

Aproximació a la política castral de Jaume I al País Valencià (S. XIII)

Al següent article tractem d’apropar-nos cap a la postura del Rei Jaume enfront d’unes fortificacions d’herència sarraïna que han caracteritzat al llarg dels segles el paisatge del País Valencià.
Amb una escassa oposició i en un curt període de temps, concretament  entre els anys 1229 i 1245 es completa la conquesta del Regne de València...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

21 març 2013,

Un escenari de les Germanies: L'església de Sant Jaume d'Algemesí

Breu relació dels fets ocorreguts a l’antiga església de Sant Jaume Apòstol 
d’Algemesí en el context de les Germanies i reafirmació del caràcter d’església fortificada d’aquest edifici.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 març 2013,

Sedaví al 23-F

Anàlisi de la participació de Sedaví mitjançant la figura de dos dels seus veïns durant el Colp d’Estat del 23 de Febrer de 1981.

En l’Horta Sud a menys de 20 km del centre de la ciutat de València es troba Sedaví. El terme d’aquesta població...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

18 març 2013,

Una decisió dràstica: L'expulsió dels moriscos valencians

El 1609 Felip III pren una de les decisions més importants del seu regnat que serà també un dels fets més importants de la nostra història: l’expulsió dels moriscos. En aquest article farem una revisió del fet i les seues implicacions...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

14 març 2013,

L'arribada del Neolític a terres valencianes: La Cova de la Sarsa

Explicació del fenomen de sorgiment del neolític i d’un dels jaciments més rellevants del període al País Valencia, la Cova de la Sarsa. La cova, decorada amb estalactites bastant grans, compta amb diverses galeries per a entrar...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 març 2013,

El "Trenet" de València

Estudi del traçat de la línia 1 de metro i de les diferents empreses que van controlar aquest ferrocarril, tot centrant-se en la part sud. 
El “trenet” de València, també conegut actualment com la línia 1 del metro, té una llarga història a les seves esquenes. Actualment, la línia de...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

11 març 2013,

El Tractat de l'Ebre i el casus belli de Saguntum

Fets ocorreguts a l’actual territori del País Valencià en el context de la Segona Guerra Púnica i la seva relació per a l’esdevenir de la història de Roma. Una visió dels principals aspectes del Tractat de l’Ebre (226 aC.) i del casus belli de Saguntum, que va originar el segon conflicte entre Roma i Cartago.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

11 març 2013,

Repressió del bandolerisme valencià (S. XVI - XVII)

En aquest article es tracta la repressió del bandolerisme valencià al segle XVI i XVII. Farem un breu recorregut pels diferents mètodes utilitzats, la repressió per part de la corona i les possibles solucions al fenomen que donen els autors.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07 març 2013,

Una història complicada, encara 30 anys després

El següent article versa sobre un moment molt complicat i polèmic de la història del nostre poble. Aquesta etapa que narrarem és la Transició valenciana. Intentarem fer un recull dels fets més destacables entre el 1977 i el 1982. Intentant fer-ho de la forma més neutra sabent que el tema és molt complex.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

07 març 2013,

Una ruta de conquesta: la Tinença de Benifassà

L'objectiu d’aquest article és realitzar una “ruta de conquesta” a través de la Tinença de Benifassà, tot centrant-nos en alguns dels seus indrets més significatius. La comarca històrica de la Tinença de Benifassà se situa a l’extrem septentrional del País Valencià i limita pel...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

04 març 2013,

La Revolució del Petroli a Alcoi: Primera vaga general del País Valencià

Breu introducció a la vaga general del 1873, protagonitzada pels obrers alcoians i l’AIT, i coneguda com a Revolució del Petroli. El repte que Joan Fuster proposà als alcoians d’escriure sobre els esdeveniments del 1873 fou assumit per autors de distints àmbits. Si bé des de la novel·lística, Isabel-Clara...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04 març 2013,

El passat romà de València. Recorregut arqueològic

Recorregut arqueològic per les restes romanes de la ciutat de València: l’Almoina, el circ romà, la cripta de Sant Vicent. El solar de l’Almoina és un quadrat amb una superficie d’uns 2500m², dels quals s’ha excavat el 90% de la seua extensió, havent-se...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

01 març 2013,

Banca, agricultura exportadora i ferrocarril a la segona meitat i final del segle XIX al País Valencià

Article que tracta les relacions existents entre la banca, l’agricultura exportadora i el ferrocarril, com a elements transcendentals en el desenvolupament de l’economia valenciana des de la meitat del segle XIX fins el final del mateix.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

01 març 2013,

La Terreta: 96 anys d'història

Història del llibret de festa La Terreta de Massanassa, des dels seus inicis fins l’actualitat. Inicis, adaptació a noves èpoques, canvis en l’estructura i en el contingut i la seua situació avui en dia.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 febrer 2013,

El Marquesat de Dénia: Gènesi i evolució de la seua titularitat

Història sobre la formació del Marquesat de Dénia. Estudi i recorregut de la seua titularitat i canvi d’estatus, des del seu origen fins a la incorporació a la Corona.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

25 febrer 2013,

València com a capital de la II República

València com a capital de la Segona República espanyola, context i situació de València, trasllat de la capital i Actes Municipals.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

21 febrer 2013,

La repoblació de l'Horta Nord

Aquest article pretén donar una imatge de la repoblació de l'Horta Nord, basant-se en l'origen del contingent de població que hi arribà a aquesta comarca. Tot açò, realitzant un breu recorregut per la Batalla del Puig.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 febrer 2013,

L'Oppidum romà de Sucro

Estat de la qüestió sobre la possible ubicació de l’oppidum romà de Sucro. Disputa a quatre bandes entre Alzira, Cullera, Sueca i Albalat de la Ribera.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

18 febrer 2013,

La ruta dels monestirs valencians

Comentari sobre la ruta dels monestirs valencians, el seu recorregut i un breu anàlisi del transfons històric i de les característiques artístiques de cadascun dels cinc monestirs.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

18 febrer 2013,

Repàs historiogràfic: El Llevant, ofensiva o batalla?

Revisió historiogràfica de la guerra civil entorn dels conflictes tractats tradicionalment com “menors”, tenint com a base un dels referents locals de la Batalla de Llevant, en aquesta matèria d’estudi, Juan Francisco Fuertes Palasí i Carlos Mallench...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 febrer 2013,

Els maquis a les comarques de Maestrat i Els Ports

Introducció a la història del maquis i l’AGLA a les comarques històriques d’Els Ports i el Maestrat, situades al nord del País Valencià entre 1947 i principis dels anys cinquanta.
Com bé han dit ja diversos autors, la guerra civil espanyola no acabà al 1939, sinó que la lluita armada continuà amb els maquis fins...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

14 febrer 2013,

Patrimoni equival a problema?

Reflexió i anàlisi crític sobre les qüestions més destacades que afecten avui en dia al patrimoni i a la gestió del propi. És un pregunta que tots hauríem de fer-nos alguna vegada, o si no tant, almenys reflexionar a la vegada que es llig aquest article, durant els cinc pròxims minuts: el patrimoni és vist com un problema...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

11 febrer 2013,

Els sicans, íbers del Xúquer a Sicília?

A les fonts clàssiques trobem un conjunt de citacions que ens remeten a un origen ibèric dels sicans de Sicília, concretament provinents del riu Sicano (Xúquer), postura defensada per alguns investigadors moderns. No obstant això, veurem com aquesta posició serà rebatuda ja des d’antic per altres autors grecoromans, així com també per l’arqueologia contemporània.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07 febrer 2013,

Microhistòria: uns papers en una capsa

Els pares de la microhistòria se centraren en buscar una descripció realista del comportament humà, reconeixent la seua llibertat més enllà de les traves dels sistemes normatius, encara...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

04 febrer 2013,

Les Germanies des d'un microscopi

Reflexió sobre la Historiografia i estudi de les germanies seguint el model del microscopi de Marc Bloch. La germania a València i al a vila d'Ontinyent. La Germania fou la primera gran crisi del sistema feudal. Aquest moviment sociopolític invocava la solidaritat menestral i camperola contra els enemics de la cosa pública...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

04 febrer 2013,

Els hüsun musulmans: El cas del Castell d'Ambra de Pego

Història del castell d’Ambra de Pego (Marina Alta), característiques dels Hüsun a les terres valencianes i algunes aportacions historiogràfiques. El castell d’Ambra de Pego és una construcció d’època islàmica característica d’arreu del País Valencià. Es troba situat al terme de Pego en una partida amb el mateix nom, sobre un tossal d’uns 300...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04 febrer 2013,

Bandolerisme vuitcentista valencià: Aproximació historiogràfica

Introducció al fenomen del bandolerisme durant el segle XIX i aproximació als estudis que sobre el cas valencià s’ha portat a terme. Bandolers i saltejadors de camins preocupen a la política, però també haurien de preocupar a l’historiador. Aquestes paraules d’Eric Hobsbawm...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

04 febrer 2013,

L'Assemblea d'Història de la Ribera: 30 anys, 16 reptes

La Ribera del Xúquer és una demarcació geogràfica que agrupa una quarantena de municipis (des de ciutats de tamany considerable com Alzira fins pobles més modestos) dispersos per les voreres del Xúquer al llarg de tot el seu recorregut final fins a la mar. Situada en la zona central del País Valencià i dividida administrativament en dues comarques (la Ribera Alta i la Ribera Baixa), la Ribera del Xúquer comparteix tota una sèrie de trets identificatius (econòmics, paisatgístics, etc.) que li donen una unitat evident. Des de fa uns anys...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf