Publicacions sobre Història Antiga

 

 

 

 

23 maig 2016,

Breu repàs a les principals restes d'estructures romanes al País Valencià

El territori valencià va viure durant molts segles baix l'influx de la cultura romana, des de la segona meitat del segle III a. C. fins gairebé finals del segle V d. C., si bé les cultures posteriors continuaren fent-ne ús d'aquest llegat. Però això no va significar la pèrdua del llegat romà, el qual...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 novembre 2014,

Aqua vita est, la canalització de l'aigua al món romà: El cas de l'aqüeducte de Peña Cortada

L’abastiment d’aigua era una de les majors preocupacions de les ciutats antigues, i els romans, seguidors de la tradició clàssica iniciada per  altres cultures com la grega, perfeccionaren la captació, construcció d’obres i tècniques hidràuliques fins a convertir-se en els grans especialistes que les actuals restes dels aqüeductes distribuïts arran del que anteriorment era l’extens i ampli Imperi romà. En la Península Ibèrica, antiga Hispania, tenim les restes de grans construccions com les restes dels aqüeductes de Segòvia, Mèrida, Tarragona i les restes de Peña Cortada, el qual veurem en aquest treball.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

20 març 2014,

Algunes notes sobre la producció i el comerç de vi en Valentia

Els segles II i I a. C. foren l’època de major difusió de vi itàlic, tant cap a Orient com a Occident. La ciutat de Valentia, un dels principals centres comercials del nostre territori, s’aprofità d’aquest comerç del vi, trobant, ja des del mateix moment de la fundació, pous votius amb restes d’àmfores de vi, sobretot itàlics, un dels principals recursos consumits pels romans a l’antiguitat.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

23 desembre 2013,

Valentia, estudi de cas dels seus recursos i la seua població

Aproximació als principals recursos consumits i produïts a la 
Valentia romana: agricultura, ramaderia, comerç, pesca, instal·lacions  hidràuliques, calçades i població. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 octubre 2013,

El teatre romà de Saguntum: un abans i un després

Els teatres romans dintre del món d’oci romà. El cas del teatre de Saguntum i el conflicte de les restauracions històriques a partir d’aquest.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

18 juliol 2013,

El joc de poder entre Sertori i Pompeu en Hispania: La destrucció de Valentia (75 aC)

Conseqüències de la guerra civil sertoriana en Hispania, amb especial deteniment en la campanya de l’any 75 a.C., la qual va significar la destrucció de la ciutat de Valentia per les tropes de Pompeu.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

03 juny 2013,

La ciutat romana de Sucro i la seua errònia relació amb Sueca

Al llarg de la història molts han relacionat el nom de Sucro amb la  ciutat de Sueca. No obstant, cal preguntar-se: què és realment Sucro? I quina és la seua possible relació amb Sueca?

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 maig 2013,

La fundació de Valentia

Arqueologia i història de València, des de la fundació el 138 a. C. fins  la seua destrucció l'any 75 a. C. Es conserven quatre textos referents als primers anys de la ciutat: un de Titus Livi (Periocha 55), dos de Sal·lusti (Historias II, 54 i 98), i un d'Aneu Flor (Epitome de gestis Romanorum, III, 22). L'únic que parla de la fundació és el de Livi, del qual ens ha arribat un resum...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

18 abril 2013,

Els mil·liaris de la Via Augusta al seu pas pel País Valencià

Principals aspectes dels mil·liaris trobats al llarg de la Via Augusta al  seu pas pel País Valencià: Traiguera (Castelló) – Pilar de Horadada (Alacant).
La Via Augusta és l’eix viari més important de la Península Ibèrica i el de  major longitud, amb un total de 1.005 mp (1,488 km.). Al llarg del seu traçat, des del Summus Pyrenaeus fins a Gades, trobem un dels...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

28 març 2013,

Aproximació a la pesca al litoral valencià durant època romana

Aquest article pretén realitzar una breu aproximació a la qüestió  pesquera a les terres que comprenen l’actual País Valencià durant l’època  romana. Per poder analitzar les activitats pesqueres durant l’època romana, hem de tenir presents molts factors. És imprescindible realitzar una profunda recerca als autors clàssics per així conèixer les diferents tècniques i eines...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 març 2013,

El Tractat de l'Ebre i el casus belli de Saguntum

Fets ocorreguts a l’actual territori del País Valencià en el context de la Segona Guerra Púnica i la seva relació per a l’esdevenir de la història de Roma. Una visió dels principals aspectes del Tractat de l’Ebre (226 aC.) i del casus belli de Saguntum, que va originar el segon conflicte entre Roma i Cartago.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

21 febrer 2013,

L'Oppidum romà de Sucro

Estat de la qüestió sobre la possible ubicació de l’oppidum romà de Sucro. Disputa a quatre bandes entre Alzira, Cullera, Sueca i Albalat de la Ribera.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf