Publicacions sobre Història Contemporània

 

11 desembre 2014,

L'arribada del cine a la ciutat de València

L’invent del cinematògraf. L’arribada del cinematògraf a la ciutat de València des de Madrid. Les primeres sales i pel·lícules que es projectaren i la seua evolució fins els anys 20.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

12 gener 2016,

El Tren dels Anglesos i la Via Verda del Serpis

Al present article s’aborda la història del Tren dels Anglesos”, el ferrocarril que feu el recorregut Gandia Alcoi durant 76 anys, així com dels motius que portaren a la seua construcció i a la seua fi. D’aquest, a dia d’avui, sols queden algunes restes materials (ponts, túnels) i el recorregut...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

19 maig 2015,

La Real Església de Nostra Senyora de Sales i les destrosses patides durant la Guerra Civil

Al present article es pretén realitzar una xicoteta aproximació a la història del Convent de la Mare de Déu de Sales centrant-nos en les destorces que es varen produir a la Guerra Civil espanyola, contretament l’any 1936. Així doncs, analitzarem alguns documents de la Causa General

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 novembre 2014,

El Pacte de Tortosa (1869) i els intents d'estructuració del federalisme republicà

Al juliol de 1869 les delegacions del Partit Republicà Democràtic  federal dels antics territoris de la Corona d'Aragó es reuniren a Tortosa per proposar un model federatiu d'organització d'aquests i l'establiment d'una república federal a Espanya, i aconseguiren tenir un fort impacte en l'evolució del federalisme espanyol i marcar la seua trajectòria fins l'arribada de la Primera República.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

23 octubre 2014,

Guillermina Medrano, mestra i política republicana

Repàs de la trajectòria vital de Guillermina Medrano, primera regidora de l’Ajuntament de València i representant activa de la pedagogia republicana durant la Segona República i l’exili posterior a la República  Dominicana i els Estats Units.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

06 març 2014,

La construcció identitària valenciana

En el següent article intentarem abordar la construcció de la identitat valenciana en el període contemporani, centrant-se bàsicament en el  segle XIX i relacionant-lo amb la construcció nacional espanyola, fent referència també als diferents projectes que aparegueren. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06 febrer 2014,

El Dr. Viciano i el seu temps. Un repàsa la història i a la ciència a l'Algemesí del segle XX

El Dr. Viciano ha estat un dels pioners de la oftalmologia al País  Valencià i a tot l’estat espanyol, amb aquest article farem un repàs de la seua vida i de la seua trajectòria professional. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

03 febrer 2014,

El naixement del teatre principal de València

Repàs pels locals on es representaven obres teatrals, anteriorment a la construcció del Teatre Principal de València, consideració dels tipus d’obres representades durant el segle XIX i sistema d’entrada a les representacions. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

09 gener 2014,

1911: els successos de Cullera

El 1911 es produí una vaga general a Cullera que acabà amb la mort del jutge de Sueca i els seus ajudants. Farem una ullada a la Cullera de  principis de segle XX i als fets que portaren a aquest esclat de violència. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 desembre 2013,

L'entrada de la dona al món laboral: La figura de les cigarreres i l'asil de lactància de València

L'entrada de la dona al món laboral vista des de l’òptica de les  cigarreres de la Fabrica de Tabacs de València i la història del seu Asil de  Lactància. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

26 novembre 2013,

La dreta regional valenciana (1930 - 1933)

En el següent article intentarem abordar el projecte ideològic, la  mobilització de masses, la composició sociològica, els òrgans de direcció política i el projecte estatutari de la Dreta Regional Valenciana durant el període de 1930 a 1933. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

21 novembre 2013,

Les províncies i la construcció de la identitat nacional espanyola: el cas del País Valencià

El “naixement” de les províncies en el nou sistema liberal-burgés respongué, principalment, a factors administratius i geogràfics. Però, quin paper jugà el factor identitari? Què es pretenia amb la constitució d’unes noves estructures politicoadministratives? Com afectà això a la identitat valenciana? En aquest article es realitza un breu repàs a totes aquestes qüestions. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 novembre 2013,

La solidaritat internacional i l'hospital "Sueco-noruego" d'Alcoi

Com s’estructurà l’ajuda humanitària de la solidaritat internacional durant la Guerra Civil espanyola, mitjançant l’exemple de l’Hospital “Sueco-Noruego” d’Alcoi.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

25 octubre 2013,

Treball i ús tradicional dels forns de calç al País Valencià

Funcionament dels forns de calç al País Valencià, organització del treball en aquests i consideració dels usos tradicionals que se n’extrauen de la  calç com a matèria prima en aquest territori.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

03 octubre 2013,

L'estigma de la lepra al País Valencià. La Colònia-sanatori de Fontilles (1901 - 1932)

Repàs de la història de la Colònia-Sanatori de Fontilles, des del naixement de la iniciativa l’any 1901 fins a la intervenció de la II República, en el mateix parant esment en la situació de la lepra a l’Estat espanyol i en concret al País Valencià.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 setembre 2013,

Moviments migratoris: Valencians a Nova York

En aquest article abordarem el tema de l’emigració valenciana, i ens centrarem en el cas dels emigrants provinents de la Marina Alta que  posaren rumb a terres de l’altre costat de l’Atlàntic durant les primeres dècades del segle XX per tal de millorar les seues condicions de vida.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

16 setembre 2013,

Valencianisme polític a la segona meitat del segle XX

Breu recorregut sobre el valencianisme polític des de la publicació de “Nosaltres, els valencians” fins al procés estatutari del País Valencià.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

26 agost 2013,

Les col·lectivitzacions agràries al País Valencià

En aquest article abordarem les col·lectivitzacions agràries durant  el període de la Guerra Civil Espanyola al País Valencià, tractant els seus inicis al 1936, com es formaren en aquest territori, els conflictes entre els  col·lectivistes i individualistes, les col·lectivitzacions al final de la guerra i, per últim, la comparació d’aquestes amb altres territoris espanyols.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 juliol 2013,

La repressió franquista al País Valencià

Anàlisi de la dictadura franquista com a règim repressiu, centrantse al País Valencià. Síntesi de la composició de l’aparell repressiu franquista, fent esment dels camps d’actuació i conclusions finals.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

01 juliol 2013,

Transició: Desacords PSPV i UCD-València

En l’època de la Transició, l’estatut d’autonomia va propiciar un gran conflicte al País Valencià. En aquest moment nasqué un debat polític sobre la via per la qual s’assoliria l’autonomia, la denominació del territori, la bandera, la llengua, etc. L’objectiu d’aquest treball és donar una visió general del conflicte produït en la societat...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

06 juny 2013,

La repercussió de la Fil·loxera en el comerç de la pansa a la Marina Alta

Efectes que produí l’arribada de la plaga de la fil·loxera en el cultiu de la vinya i el mercat de la pansa a la comarca de la Marina Alta a finals del segle XIX i principis del XX.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31 maig 2013,

Associacions de veïns al Franquisme

El model de la transició política portada a terme a l’Estat Espanyol amb la mort de Franco ha estat objecte de múltiples interpretacions i estudis, no sols d’autors espanyols sinó que, també, ha interessat a historiadors de diferents nacionalitats i molts l’han estudiat com un...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

10 maig 2013,

El poder dels sindicats en l'economia de guerra industrial al País Valencià (1936 - 1938)

Aquest article tracta els processos de col·lectivització industrial o de control obrer entre el 1936 i el 1938 produït al País Valencià i les seues diferents fases, liderats per les principals sindicals obreres com són la CNT i la UGT. Des de l’inici de la Guerra Civil fins a finals del conflicte al País Valencià tant la Confederació Nacional del Treball com la Unió General de Treballadors, començaren a col·lectivitzar les indústries, amb la finalitat d’acabar amb les estructures de relació de producció capitalistes...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

29 abril 2013,

La FAI, formació al País Valencià

Encara que hui en dia la vida sindicalista dins de l’estat espanyol està  monopolitzada per UGT i CCOO, sindicats majoritaris; aquest fet no ha estat sempre així. Durant les primeres dècades del s.XX el sindicalisme va contar com a actor principal la CNT i posteriorment la CNT-FAI. En aquest article revisarem l’acta del congrés en el que es va fundar la Federació Anarquista Ibèrica, congrés que tingué lloc a la platja del Cabanyal.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 abril 2013,

La fi de la II República i la desfeta al port d'Alacant

La fi de la Guerra Civil espanyola, i la desfeta al Port d’Alacant amb les  seues conseqüències. L’eixida de l’Stanbrook i l’inici del món penitenciari  franquista: els camps de concentració de los Almendros i Albatera.

El 28 de febrer de 1939 la II República estava ferida de mort. Manuel Azaña dimitia de la presidència i continuaven les negociacions per part de la Junta de Casado per a finalitzar la guerra amb...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

08 abril 2013,

Esperança des d'Argentina: Ajudes al poble de Xaló durant la Guerra Civil

Conjunt de cartes que certifiquen els enviaments de productes de primera necessitat que es van fer durant la Guerra Civil des de Sant Joan (Argentina) a Xaló (Marina Alta). Ens centrarem en els motius de la relació entre aquests pobles i en els problemes d'abastiment durant la guerra.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

25 març 2013,

El Pueblo i Unión Republicana i el seu Antivalencianisme

Aquest article tracta les relacions existents entre el periòdic El Pueblo, i la seua estreta vinculació amb el partit d’Unión Republicana, que a partir els escrits per part de membres d’aquest partit, utilitzaran quest mitjà de comunicació per atacar al valencianisme polític, encara que com veurem al final, els republicans centralistes pateixen un procés evolutiu cap a posicionaments autonomistes.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 març 2013,

Sedaví al 23-F

Anàlisi de la participació de Sedaví mitjançant la figura de dos dels seus veïns durant el Colp d’Estat del 23 de Febrer de 1981.

En l’Horta Sud a menys de 20 km del centre de la ciutat de València es troba Sedaví. El terme d’aquesta població...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

14 març 2013,

El "Trenet" de València

Estudi del traçat de la línia 1 de metro i de les diferents empreses que van controlar aquest ferrocarril, tot centrant-se en la part sud. 
El “trenet” de València, també conegut actualment com la línia 1 del metro, té una llarga història a les seves esquenes. Actualment, la línia de...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

07 març 2013,

Una història complicada, encara 30 anys després

El següent article versa sobre un moment molt complicat i polèmic de la història del nostre poble. Aquesta etapa que narrarem és la Transició valenciana. Intentarem fer un recull dels fets més destacables entre el 1977 i el 1982. Intentant fer-ho de la forma més neutra sabent que el tema és molt complex.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04 març 2013,

La Revolució del Petroli a Alcoi: Primera vaga general del País Valencià

Breu introducció a la vaga general del 1873, protagonitzada pels obrers alcoians i l’AIT, i coneguda com a Revolució del Petroli. El repte que Joan Fuster proposà als alcoians d’escriure sobre els esdeveniments del 1873 fou assumit per autors de distints àmbits. Si bé des de la novel·lística, Isabel-Clara...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

01 març 2013,

Banca, agricultura exportadora i ferrocarril a la segona meitat i final del segle XIX al País Valencià

Article que tracta les relacions existents entre la banca, l’agricultura exportadora i el ferrocarril, com a elements transcendentals en el desenvolupament de l’economia valenciana des de la meitat del segle XIX fins el final del mateix.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

25 febrer 2013,

València com a capital de la II República

València com a capital de la Segona República espanyola, context i situació de València, trasllat de la capital i Actes Municipals.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 febrer 2013,

Repàs historiogràfic: El Llevant, ofensiva o batalla?

Revisió historiogràfica de la guerra civil entorn dels conflictes tractats tradicionalment com “menors”, tenint com a base un dels referents locals de la Batalla de Llevant, en aquesta matèria d’estudi, Juan Francisco Fuertes Palasí i Carlos Mallench...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

14 febrer 2013,

Els maquis a les comarques de Maestrat i Els Ports

Introducció a la història del maquis i l’AGLA a les comarques històriques d’Els Ports i el Maestrat, situades al nord del País Valencià entre 1947 i principis dels anys cinquanta.
Com bé han dit ja diversos autors, la guerra civil espanyola no acabà al 1939, sinó que la lluita armada continuà amb els maquis fins...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

07 febrer 2013,

Microhistòria: uns papers en una capsa

Els pares de la microhistòria se centraren en buscar una descripció realista del comportament humà, reconeixent la seua llibertat més enllà de les traves dels sistemes normatius, encara...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04 febrer 2013,

Bandolerisme vuitcentista valencià: Aproximació historiogràfica

Introducció al fenomen del bandolerisme durant el segle XIX i aproximació als estudis que sobre el cas valencià s’ha portat a terme. Bandolers i saltejadors de camins preocupen a la política, però també haurien de preocupar a l’historiador. Aquestes paraules d’Eric Hobsbawm...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

04 febrer 2013,

L'Assemblea d'Història de la Ribera: 30 anys, 16 reptes

La Ribera del Xúquer és una demarcació geogràfica que agrupa una quarantena de municipis (des de ciutats de tamany considerable com Alzira fins pobles més modestos) dispersos per les voreres del Xúquer al llarg de tot el seu recorregut final fins a la mar. Situada en la zona central del País Valencià i dividida administrativament en dues comarques (la Ribera Alta i la Ribera Baixa), la Ribera del Xúquer comparteix tota una sèrie de trets identificatius (econòmics, paisatgístics, etc.) que li donen una unitat evident. Des de fa uns anys...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf