Publicacions sobre Història Moderna

 

 

15 març 2016,

Elits, biblioteques i tertúlies. Renovació cultural a la València de finals del segle XVII

Aquest estudi pretén centrar-se en la participació de les elits en l'àmbit intel·lectual valencià, concretament en diverses experiències associatives inserides dins d'un caire renovador i l'expressióde la seua sociabilitat a finals del segle XVII a València.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

13 octubre 2015,

Una aproximació a la governacó del Regne de València d'enllà Xixona

En el present treball es fa una anàlisi de la Governació del regne de València d’enllà Xixona, també coneguda com a Governació d’Oriola, des d’una òptica institucional. D’aquesta manera analitzarem els principals càrrecs d’aquesta demarcació foral valenciana, abordant el període modern.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 juny 2015,

De regal arquebisbal a dragó de llegenda: el Cocodril del Patriarca de l'església del Corpus Christi de València

El “Dragó del Patriarca” és un dels elements més singulars de la cultura popular de la Ciutat de València. En aquest article analitzem el seu origen històric a l’Amèrica del Sud dels virreis hispànics així com les llegendes que s’han format al seu voltant després de la seua arribada al Cap i Casal.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

12 febrer 2015,

La participació de les dones a la Germania de València

Aquest article tracta de abordar el esdeveniments de la Germania valenciana des de l’òptica de la participació de les dones, especialment en la fase més radical del moviment agermanat. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

10 abril 2014,

Les biblioteques valencianes en època moderna

Les biblioteques i els llibres han estat una via recurrent d’estudi per part d’alguns historiadors, que han tractat d’aproximar-se a la cultura d’una  època determinada mitjançant dues vies. D’una banda, la catalogació i posterior anàlisi dels llibres que constituïen algunes biblioteques privades, i de l’altra, l’estudi dels inventaris referents als llibres, trobats en els registres notarials en els distints arxius. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 febrer 2014,

La pobla de les fembres pecadrius i la prostitució valenciana

En aquest article volem fer una aproximació als estudis més significatius que s’han fet sobre la situació de la prostitució valenciana des del  segle XIII fins al tancament del Bordell, a mitjans del segle XVII.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

20 gener 2014,

El comerç del fred a les comarques centrals valencianes

En l’actualitat podem accedir fàcilment al fred, però en el passat calgué un complex sistema comercial i de dipòsits que permetera la conservació i transport del fred durant tot l’any. A continuació, analitzem aquesta important activitat econòmica del passat, centrant-nos principalment en les comarques centrals valencianes. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

13 gener 2014,

"L'estiu de la por" i les conversions dels mudèjars valencians en el context de els Germanies

Visió de la problemàtica de les conversions forçoses dels mudèjars  valencians en el context de la guerra de les Germanies i, concretament, durant l’estiu de 1521, l’ anomenat “estiu de la por”. 

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02 desembre 2013,

La resposta a l'abolició dels furs valencians

En aquest article s’aborda la resposta social que va donar-se a partir de l’abolició dels furs valencians i la conseqüent aplicació de la Nova Planta de Govern al Regne de València, on es fa un recorregut des dels primers estudis fins a l’actualitat.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

08 novembre 2013,

La indumentària tradicional valenciana al segle XVIII

Indumentària tradicional utilitzada pel poble pla en el segle XVIII al País Valencià. Consideració dels materials utilitzats en els teixits i visió de la  indumentària segons la professió i situació geogràfica, acabant amb un breu glossari.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

06 agost 2013,

Els gitanos en l'Època Moderna

Breu repàs sobre la legislació contra els gitanos durant l’Època Moderna, primerament amb els Àustries al Regne de València i després amb els Borbons al conjunt de la Monarquia Hispànica.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 juny 2013,

El Memorial de Greuges de 1760, un document quasi desconegut

El 1760, poques dècades després de la derrota dels austriacistes, els diputats del regnes que conformaven l’antiga Corona d’Aragó remeteren un document al rei on mostraren la seua disposició a participar de l’administració de l’Estat i a decidir-hi la forma d’aquest, tot basant-se en l’organització històrica però incorporant-hi també tocs de modernitat.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

16 maig 2013,

La Companyia de Nostra Senyora dels Desamparats

La Companyia Nostra Senyora dels Desamparats és una companyia sedera valenciana de la segona meitat del segle XVIII. La nostra intenció és veure cóm sorgeix, el seu funcionament, els membres de la companyia i la seua desaparició.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

25 abril 2013,

L'inici d'una nova etapa al Regne de València: La Batalla d'Almansa

La Batalla d’Almansa i les seues repercussions. La fita com a record d’un punt i final per al sistema polític imperant al Regne de València i a la Corona d’Aragó. Tal dia com hui, commemorem una data important per a la història del nostre poble. La batalla al pla d'Almansa (Albacete) va ser un esvedeveniment que va tindre lloc el 25 d'abril de 1707 on els...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 març 2013,

Un escenari de les Germanies: L'església de Sant Jaume d'Algemesí

Breu relació dels fets ocorreguts a l’antiga església de Sant Jaume Apòstol 
d’Algemesí en el context de les Germanies i reafirmació del caràcter d’església fortificada d’aquest edifici.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

18 març 2013,

Una decisió dràstica: L'expulsió dels moriscos valencians

El 1609 Felip III pren una de les decisions més importants del seu regnat que serà també un dels fets més importants de la nostra història: l’expulsió dels moriscos. En aquest article farem una revisió del fet i les seues implicacions...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

11 març 2013,

Repressió del bandolerisme valencià (S. XVI - XVII)

En aquest article es tracta la repressió del bandolerisme valencià al segle XVI i XVII. Farem un breu recorregut pels diferents mètodes utilitzats, la repressió per part de la corona i les possibles solucions al fenomen que donen els autors.

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04 febrer 2013,

Les Germanies des d'un microscopi

Reflexió sobre la Historiografia i estudi de les germanies seguint el model del microscopi de Marc Bloch. La germania a València i al a vila d'Ontinyent. La Germania fou la primera gran crisi del sistema feudal. Aquest moviment sociopolític invocava la solidaritat menestral i camperola contra els enemics de la cosa pública...

» Visualització ràpida » Descàrrega .pdf